~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Monday, May 5, 2014

~ Aquarelle ~

Καλημέρα!

Εδώ και καιρό ήθελα να ασχοληθώ και με την τεχνική της ''ακουαρέλας'', δηλαδή ζωγραφική με χρώματα και πολύ πολύ νερό!

Έλαβα ένα χρήσιμο δώρο πριν λίγες ημέρες για να αρχίσω την καινούρια -για εμένα- τεχνική! Όλα τα απαραίτητα χρώματα, πινέλα και χαρτιά!

Έτσι λοιπόν δοκίμασα για πρώτη φορά εχθές και να το αποτέλεσμα :




Θεωρώ ότι σαν τεχνική δεν είναι εύκολη, καθώς θέλει ιδιαίτερη προσοχή η χρήση του νερού. 

~ Αν υπάρχει πολύ νερό στο πινέλο, μπορεί να χαλάσει το χαρτί, ή και να αλλοιωθούν όλα τα γύρω χρώματα. 

~ Επίσης, το νερό, είναι αυτό που θα δώσει την τονικότητα του χρώματος. Όσο πιο ανοιχτό χρώμα θέλουμε, τόσο περισσότερο νερό προσθέτουμε στο πινέλο μας και στη συνέχεια στην παλέτα μας με το χρώμα και τα ανακατεύουμε. Αν θέλουμε το χρώμα που είναι ήδη στο σωληνάριο (έντονο κόκκινο, πράσινο, κίτρινο,...) ή στην παλέτα μας, απλά δεν προσθέτουμε παραπάνω νερό!
 Από εκεί και πέρα, το άσπρο και το μαύρο τα χρησιμοποιούμε όπως και στη ζωγραφική με ακρυλικά, έχουν δηλαδή ακριβώς την ίδια χρήση: το κόκκινο με το μαύρο θα γίνει μπορντό και το κόκκινο με το άσπρο θα γίνει ροζ. Με το νερό καθορίζουμε απλά την τονικότητά τους!

~ Τέλος, είναι πολύ σημαντική η σειρά με την οποία θα τοποθετήσουμε τα χρώματα.. Πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουμε με τα ανοιχτά χρώματα και σιγά - σιγά να προσθέτουμε τα σκούρα για τις σκιές, μέχρι που καταλήγουμε στα πολύ σκούρα χρώματα. Αν κάνουμε κάποιο λάθος και θέλουμε να ξαναβάλουμε ανοιχτό χρώμα πάνω στο σκούρο χρώμα,  δεν υπάρχει περίπτωση να φανεί ποτέ! Απλά θα γίνει ακόμα πιο νερουλό το σκούρο χρώμα και κατα συνέπεια και το χαρτί...
Επομένως, αυτό που δοκίμασα εγώ, ήταν να βάλω πάνω στο σκούρο χρώμα ακρυλικό άσπρο έτσι ώστε να καλυφθεί το σκούρο και μετά να μπορώ να ζωγραφίσω πάνω στο ακρυλικό χρώμα με χρώματα ακουαρέλας χωρίς κανένα πρόβλημα!


Έχω να μάθω πολλά ακόμα!
Γι αυτό, αν ασχολείστε ήδη με την ακουαρέλα, στείλτε μου τα σχόλιά σας για περισσότερες συμβουλές, απόψεις και ιδέες γύρω από αυτή την όμορφη τεχνική!

Να είστε καλά!
Θεοδώρα

8 comments:

  1. Η τεχνική της ακουαρέλας γλυκιά μου όσο απλή φαίνεται τόσο δύσκολη είναι γι' αυτό σου λέω ότι η δουλειά σου είναι υπέροχη και η "πίεση" του πινελιού στη κατάλληλη γωνία.Όταν ζωγραφίζεις άσε τον εαυτό σου ελεύθερο, μην ακούς συμβουλές ακόμα και από ειδικούς.Αν πράγματι αγαπάς αυτό που κάνεις η ψυχή θα οδηγήσει το χέρι σου όπως εσύ το θες.Η ζωγραφική είναι αυτό που ΕΣΥ βλέπεις και αισθάνεσαι και θες να δείξεις όχι τα μάτια των άλλων.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σας ευχαριστώ για τα λόγια σας!
      Έχετε δίκιο, πιστεύω πολύ στη δύναμη και τη προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου !
      Να είστε καλά!

      Delete
  2. Πολύ ωραίο αποτέλεσμα, με ζωντανά χρώματα! Μπράβο!!
    Σοφία Π.

    ReplyDelete
  3. Πρώτη προσπάθεια; Ειλικρινά είναι πολύ όμορφο!!! Μπράβο! Καλώς σε βρήκα Θεοδώρα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι..! Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά!!! Καλώς όρισες Μαρία και καλώς σε βρήκα και εγώ!

      Delete